+7 (701) 759 90 19
USD 421.58 EUR 496.83
RUB 5.53 CNY 62.2
Jańalyqtar

Елордада түрік шайын таныстыру шарасы өтеді

2020 жылғы 20 ақпан 12:15
Бөлісіңіз:
Елордада түрік шайын таныстыру шарасы өтеді

НҰР-СҰЛТАН. ҚазАқпарат - Елордадағы Юнус Эмре түрік мәдениет орталығы Л.Н. Гумилев атындағы Еуразия ұлттық университетінің қолдауымен 28 ақпан күні «Түрік шайын таныту» шарасын өткізеді. Бұл туралы ҚазАқпарат орталықтың баспасөз қызметіне сілтеме жасап хабарлайды.

Ұқсас жаңалықтар
«Қымбат жандар»: Жоғалған жандары іздеуге арналған тележоба эфирге шығады Коронавирус: Елордада 1500 медицина қызметкерінен кадрлық резерв құрылды Қостанай облысында әйелдер күштерінің альянсы құрылды

Юнус Эмре түрік мәдениет орталығы түрік шайына қатысты бірқатар деректер ұсынады.

«Шай Анадолыға 16 ғасырдан бастап Қытайдан Жібек жолы арқылы тарала бастаған. Османлы мемлекетіне 16 ғасырда шипалы сусын ретінде әкелінген шай туралы 1731 жылы парсы тіліндегі «Рисале-и чай» атты еңбекте баяндалған. Батумиге жұмысшы ретінде барып келіп жүрген Ризе және Артвин халқы қайтқанда шай бұтақтарын әкеліп оны бақшаларына еге бастаған. Бұтағының бойының 0,5 метрден аспауы әу баста көп ешкімнің назарын аудара қоймады. Шай бұтақтарын әкелген жұмысшылар оны алдымен өздерінің бақшаларында, кейіннен егіс алқаптарында өсіре бастады. Шайдың кейіннен ормандық алқаптар мен қырларда да өздігінен өсетіні анықталды. Османлы мемлекетінің құзырлы мекемелері шайдың зияны жоқ екені анықталғаннан кейін өндірісіне де рұқсат берген. Шай Танзимат дәуірінде таңғы аста 19 ғасырдан бастап өз орнын ала бастаған. Түркия Республикасы құрылғаннан кейінгі жылдары Ризе мен Трабзон облыстарында шай өсіру енді кешенді түрде экономиканың бір саласына айнала бастады. Ең ірі шай өндіру фабрикасының негізі Ризеде 1946 жылы қаланып, 1947 жылы шай тауар ретінде айналымға шықты», деп жазады баспасөз қызметі.

Мәліметке қарағанда, қазіргі күні шай - әлемдегі судан кейін ең танымал және көп қолданылатын сусын түрі ретінде түрік асханасының және мәдениетінің де ажырамайтын бөлшегіне айналған. Түркия әлем бойынша шай өндіріуде төртінші, ал тұтынуда алғашқы (кісі басына 3,5 кг) орынды иеленеді. Сондай-ақ қазіргі күні Түркияда шамамен 1 миллион адам шай өндірісі нарығында еңбек етеді.

Сонымен қатар, түрік шайының ерекшеліктері, оның халық өміріндегі орны туралы ақпарат берілген.

«Шай - адамдар арасындағы әңгіменің көрігін қыздырып, қарым–қатынасты өрбітуге септігін тигізетін дәнекер. 28 ақпанда Юнус Эмре атындағы түрік мәдениет орталығы түрік шайын ішуге, симит, сондай –ақ түрік ірімшігінің дәмін татуға шақырады», - делінген баспасөз баянында.


Біздің каналымызға жазылыңыз:

Бөлісіңіз:

Автор:

Қанат Мәметқазыұлы

Загрузка...
Пікір қалдыру
+7
Жіберу
Сондай-ақ... оқыңыз
Загрузка...
ONLAIN QYZMETKERLER
REDAKTOR
Кожакелдиев Е.
Кожакелдиев Е.
954-059
REDAKTOR
Жанат Қапалбаева
Жанат Қапалбаева
954-059
REDAKTOR
Алтынбек Кумарзак
Алтынбек Кумарзак
954-059

MURAǴAT